fbpx

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο οινοποιείο μας, να σας γνωρίσουμε από κοντά και να σας προσφέρουμε μια αξέχαστη οινική εμπειρία

Open procedure for the selection of the implementing body in charge of part of the execution of the information and promotion program targeted to the internal market (cofinanced upon EU Regulation No. 1144/2014)

Υψηλής ποιότητας αλλά δυσεύρετα σταφύλια.


Η φετινή απόδοση του αμπελώνα της Σαντορίνης έφτασε μόλις το 45% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο παραγωγής.

Χρονολόγιο

Μετά την περσινή πολύ πρώιμη χρονιά, φέτος η έναρξη του τρύγου στη Σαντορίνη επανήλθε στην κανονικότητα με το παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:

tableGR

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 27 Αυγούστου.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

Χειμώνας: Ήπιος με πολλές ασθενείς έως μέτριες βροχοπτώσεις, που βοήθησαν τη γη να ποτιστεί όμορφα. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2018 έως Ιούλιο 2019 ήταν 570,4 mm (155 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Άνοιξη: Ζεστή, με καλές βροχές στο σύνολό της (160 mm). Στις 30 Μαρτίου όμως, ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί Βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στην περιοχή προκαλώντας ζημιές στα αμπέλια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών. Το ίδιο συνέβη και στις 9 Απριλίου με πολύ ισχυρούς Νοτιοδυτικούς ανέμους. Η καταστροφή κορυφώθηκε στις 5 Μαΐου με ισχυρούς Νοτιοανατολικούς ανέμους που έπνεαν δύο μέρες. Ανάλογα με την εποχή που κλαδεύτηκαν τα αμπέλια, οι βλαστοί μήκους 10-30 εκ. ήταν πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επιπλέον αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα, η οποία επέτεινε τις ζημιές.

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια, και με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα βροχερή χρονιά που δυνάμωσε τα αμπέλια από τις παρατεταμένες ανομβρίες. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για παραγωγή όπως την περσινή, οι ανεμοθύελλες δεν επέτρεψαν στα αμπέλια να αποδώσουν. Παρά ταύτα, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμαση λόγω της έλλειψης σοβαρών ασθενειών.

Η παραγωγή του 2019

Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 1.325 τόνους σταφυλιών περίπου παρουσιάζοντας μείωση κατά 55% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι και πάλι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.

Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος «μεταλλικός» χαρακτήρας της Σαντορίνης.

Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 14 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 2,9 έως 3,1, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Νίκος Βαρβαρήγος
Οινολόγος - Δ/ντής Παραγωγής Santo Wines

 

45683125 286457341978198 5718343827538837504 n

«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα της SantoWines  στα πλαίσια του προγράμματός της για την συνεχή επιμόρφωση των παραγωγών της Σαντορίνης »

Πλήθος αμπελουργών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο οινοποιείο της SantoWines την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου την Ενημερωτική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγροτικής & Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ), με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα uP_running, ενός έργου HORIZON2020 που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που έχει ως αντικείμενο την εκκίνηση βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων ξυλώδους βιομάζας από αγροτικά κλαδέματα και εκριζώσεις.

Η ημερίδα αποτελεί ακόμα μία δράση του σχεδίου της SantoWines για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγωγών του νησιού, στα πλαίσια της συνεχούς αναζήτησης συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς και αξιοποίησης επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος των αγροτών.

Ο πρόεδρος ΔΣ της SantoWines  κύριος Μάρκος Καφούρος, ως οικοδεσπότης και συντονιστής των ομιλιών της ημερίδας,   χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοποιείων και της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την διάσωση και την ανανέωση του Σαντορινιού Αμπελώνα, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο .

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρόποι διαχείρισης των αγροτικών κλαδεμάτων, επιτυχημένες ευρωπαϊκές περιπτώσεις ενεργειακής αξιοποίησής τους καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου που αφορούν στην αμπελοκαλλιέργεια, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) κ. Μανώλη Καραμπίνη και την κα  Adeline Rezau εκ μέρους του Ισπανικού Ερευνητικού Κέντρου για τους ενεργειακούς πόρους και την κατανάλωση CIRCE.

Επίσης, επικεντρωμένη σε ζητήματα που αφορούν άμεσα στον Θηραϊκό αμπελώνα, ήταν η εισήγηση του Δρ.Μανόλη Σταυρακάκη, Ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Κλιματικές αλλαγές, επίδραση στον Αμπελώνα της Σαντορίνης, προτεινόμενη μελέτη με στόχο τη σωτηρία του».

vineyard 4

 

Χρονολόγιο:

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος που έγινε ποτέ. Ξεκίνησε δέκα μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Η ανομβρία κυρίως την Άνοιξη, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά.

Με βαθύτατη οδύνη πληροφορούμαστε καθημερινά για τις ανθρώπινες απώλειες και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Αττική.

 

Με την σκέψη της στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όλους τους πληγέντες, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στέκεται αλληλέγγυα στους συνάνθρωπούς μας και αποφάσισε να συνεισφέρει με το ποσό των 5.000 ευρώ στην επισκευή του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος, που εδρεύει στον Νέο Βουτζά, του ορφανοτροφείου που φιλοξενούσε 45 παιδιά και το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο προς κατοίκηση λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

 

Ευχόμαστε οι πράξεις αλληλοβοήθειας να συνεχίσουν να βρίσκουν μιμητές για την γρηγορότερη ανακούφιση των πληγέντων και καλούμε τα μέλη μας και τον καθένα συμπολίτη μας ξεχωριστά να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο, στο μέτρο που οι δυνατότητές του το επιτρέπουν.

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΘΠ

Black ribbon under rightΟ Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, συγκλονισμένοι και βαθύτατα θλιμμένοι για την Εθνική τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στην χώρα μας, αποφάσισαν την ακύρωση της εκδήλωσης «Η Γιορτή της Βεντέμας» η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 στο οινοποιείο της SantoWines, μιας συμβολικής γιορτής που διοργανώνει η ΕΣΘΠ εδώ και 15 χρόνια γιορτάζοντας την έναρξη του τρύγου στη Σαντορίνη.

 

Ο κύριος Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΘΠ αναφέρει: “Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σε τέτοιες ώρες Εθνικού πένθους, η σκέψη μας είναι μαζί τους, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφέρει το ποσό που θα δαπανούσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την εκδήλωση «Γιορτή της Βεντέμας» ως έμπρακτη αρωγή στους συμπολίτες μας.”

 

Ευχόμαστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες δραματικές ώρες.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΘΠ

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ενημερώνουμε για τα βραβεία που απέσπασαν τρία προϊόντα της Santo Taste με βάση το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ στον διαγωνισμό “Taste Olymp Awards 2018”.

Στον φιλόξενο χώρο του οινοποιείου μας, με τις ευρύχωρες βεράντες και την μαγευτική θέα στην καλντέρα απ’ άκρη σ’ άκρη, η οινο-γαστρονομική εμπειρία που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας φέτος, αποκτά νέα διάσταση!

Ένα πλήρως ανανεωμένο menu αναλαμβάνει τον σημαντικό ρόλο ως συνοδός των κρασιών της SantoWines.

Σε συνεργασία με τον καταξιωμένο chef  Βασίλη Ζαχαράκη, σχεδιάσαμε ζεστά και κρύα πιάτα με εκλεκτά υλικά, φτιαγμένα με μεράκι και ζεστασιά,  βασισμένα στην ελληνική κουζίνα, με έμφαση στα ντόπια αγροτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα… μια suis generis οινο-γαστρονομική εμπειρία, απόλυτα συνδεδεμένη με τον ηφαιστειακό τόπο καταγωγής της: την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη που απλόχερα προσφέρει προϊόντα και γεύσεις μοναδικά στον κόσμο!

Info:

Έναρξη διαθεσιμότητας menu: Από 1 Απριλίου 2018
Ωράριο: Από τις 12 το μεσημέρι  μέχρι το βράδυ
Πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22860 28058 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Premium wine flights

Στις υπάρχουσες επιλογές γευστικής δοκιμής της συλλογής των κρασιών SantoWines, 

προστίθενται νέες θεματικές δοκιμές. Προτείνουμε τα  Premium wine flights, πιο εξειδικευμένες παρουσιάσεις σχεδιασμένες με βάση τον τύπο κρασιού, την παλαίωση ή την εσοδεία, δίνοντας την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει πολύπλευρα τα χαρακτηριστικά των ηφαιστειακών οίνων της Σαντορίνης. 

Όπως κάθε χρόνο, οι επισκέπτες μας έχουν στη διάθεσή τους τις παρακάτω επιλογές:

 • Προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ με θέμα την οινοποιητική ιστορία της Σαντορίνης
 • Ξενάγηση στο οινοποιείο μας και επίσκεψη στην κάβα παλαίωσης
 • Deli Shop με όλα τα κρασιά SantoWines, τα παραδοσιακά προϊόντα
 • Santo taste και επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα
 • Sunset -  βραδιές με ζωντανή μουσική και την μαγική φωνή της Μαρίνας Δημητρίου

Info: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμου οινοποιείου : 09:00 to late at night
Πληροφορίες και κρατήσεις : +30 2286028058 , email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ομάδα της SantoWines  παραμένει στη διάθεσή σας και σας εύχεται να έχετε μια καλή και αποδοτική σεζόν.

Σας ευχαριστούμε θερμά.
Δανεζης Ιωαννης
Manager Οινοτουριστικου Κεντρου

Το Οινοτουριστικό κέντρο της SANTO WINES ,αναζητά προσωπικό για διάφορες ειδικότητες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2286028058

Αποστολή βιογραφικών στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «Santowines» διενεργεί δημόσιο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος με τίτλο: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ)-SANTORINI VOLCANIC TERROIR (SANTO-VOLCAN)» στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 του Συμβουλίου & του Κανονισμού (ΕΚ) 1831/2015 της Επιτροπής, περί ενεργειών ενημέρωσής και προώθησης αγροτικών προϊόντων σε Τρίτες Χώρες.

 1. Προϋπολογισμός Έργου: ένα εκατομμύριο εκατόν εξήντα επτά χιλιάδες πεντακόσια πενήντα έξι Ευρώ (1.167.556 €) πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α.,
 2. Τόπος Παροχής Υπηρεσιών: Στην έδρα του Αναδόχου της Αναθέτουσας Αρχής και στις χώρες υλοποίησης των ενεργειών, όπως περιγράφεται στο τεύχος της Διακήρυξης.
 3. Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε ενδιαφερόμενος φυσικό ή νομικό ή ένωση /κοινοπραξία αυτών που ασκούν υπηρεσίες συναφείς με το αντικείμενο του έργου και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου ή σε Τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ανωτέρω ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στον κανονισμό (ΕΚ) 1144/2014 του Συμβουλίου & του Κανονισμού (ΕΚ) 1831/2015 της Επιτροπής
 4. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μόνο για το σύνολο του έργου.
 5. Διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είναι τρία (3) έτη.
 6. Το Τεύχος της παρούσας Διακήρυξης διατίθεται στους ενδιαφερομένους, από τα γραφεία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «SANTOWINES», Πύργος Σαντορίνης, 84700, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: 2286022596, Φαξ: 2286022137 Υπεύθυνος Επικοινωνίας: κ. Στέλα Κασιώλα από τις 9:00π.μ. έως τις 15:00μ.μ. κατά τις εργάσιμες ημέρες. Συμπληρωματικές πληροφορίες που έχουν ζητηθεί εγκαίρως με επιστολή ή τηλεομοιοτυπία θα απαντηθούν το αργότερο 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Οι προσφορές υποβάλλονται στα γραφεία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «SANTOWINES», η οποία εδρεύει στον Πύργο Σαντορίνης, 84700, είτε ιδιοχείρως είτε με συστημένη επιστολή ή courier ως και Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 ώρα 15:00, όπου και αποσφραγίζονται κατά την ίδια ημέρα και ώρα.
 7. Κριτήρια αξιολόγησης προσφορών και ανάθεσης: πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας –τιμής, η οποία εκτιμάται βάσει των κριτηρίων α) τεχνικής ικανότητας εκτέλεσης της σύμβασης, β) ποιότητας προσφερόμενου έργου, και γ) οικονομικής προσφοράς που περιγράφονται στο άρθρο 10 της διακήρυξης.

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «SANTOWINES»

Ματθαίος Δημόπουλος

Χρονολόγιο:

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα από πέρυσι, αλλά ήταν στα πλαίσια της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Η ωρίμαση των σταφυλιών κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο:

Capture

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 25 Αυγούστου.

 

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

 

 • Χειμώνας: Κρύος με αρκετές βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2016 έως Ιούλιο 2017 ήταν 249 mm (199 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
 • Άνοιξη: Χωρίς ανεμοθύελλες, ζεστή με πολλές βροχές το Μάρτιο και λίγες ασθενείς βροχές τους υπόλοιπους μήνες.
 • Καλοκαίρι: Έντονος καύσωνας τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αμέσως μετά ακολούθησαν δροσερά μελτέμια (υπόλοιπο Ιουλίου και Αύγουστος) χωρίς υγρασία.

 

Γενικά, μια χρονιά με καλές βροχοπτώσεις που βοήθησαν τα αμπέλια να πάρουν δύναμη. Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν όψιμα λόγω του κρύου χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις συνετέλεσαν στην άριστη θρέψη των σταφυλιών. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μια παραγωγή στο μέσο όρο της Σαντορίνης όσον αφορά στην ποσότητα. Ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου ανέτρεψε τις προβλέψεις αυτές, χωρίς όμως να επηρεάσει την ποιότητα των σταφυλιών που διασώθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στο διάστημα που ακολούθησε ως τον τρύγο, τα καλοκαιρινά μελτέμια που φυσούσαν καθημερινά και η έλλειψη υγρασίας βοήθησαν τα σταφύλια να έχουν μια ομαλή πορεία ωρίμασης, με πολύ καλή θρέψη και απουσία σοβαρών ασθενειών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα ανά ποικιλία, χωρίς όμως να έχουμε ιδιαίτερες εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

SantoWinesChiefOenologist

 

Η παραγωγή του 2017:

 

Τα αμπέλια ήταν πολύ δυνατά φέτος. Ήταν πολύ εύρωστα και υγιή χάρη στον καλό χειμώνα. Όμως, δυστυχώς, ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν πολύ καλά, ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου έπληξε ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν εγκαύματα στα σταφύλια και τα αφυδάτωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής, χωρίς ευτυχώς να επηρεαστεί η ποιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς τις παραδοσιακές «κουλούρες», οι οποίες προφύλαξαν σε σημαντικό βαθμό τα σταφύλια αποδεικνύοντας τον πολύτιμο ρόλο τους , ειδικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν συχνά στη Σαντορίνη.

 

Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 2.200 τόνους περίπου παρουσιάζοντας:

 • Μείωση κατά 26% σε σύγκριση με το 2016
 • Μείωση κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:

Και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Καθώς όλες σχεδόν οι δεξαμενές έχουν γρήγορα αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι φετινές «Σαντορίνες» όπως πάντα αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.

 • Αρωματικό μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ, και λευκόσαρκα φρούτα όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
 • Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
 • Σώμα πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13,5 - 14%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,4 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3 έως 3,2, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.

 

Ο τρύγος του 2017 είναι επετειακός για τη SantoWines καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση της .

 

Νίκος Βαρβαρήγος
Επικεφαλής Οινολόγος Santo Wines

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ¨SANTOWINES¨

 

Αναζητά υπάλληλο για την κάλυψη των αναγκών της στις εγκαταστάσεις της στη Σαντορίνη για την θέση «Αρχιτεχνίτης ή Εργοδηγός - Μηχανικός, 4 ης ειδικότητας»

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ η κατοχή σχετικής Επαγγελματικής Άδειας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 30 /9/2017 να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και αντίγραφο της ζητούμενης επαγγελματικής άδεια, στα γραφεία της ΕΣΘΠ στον Πύργο ( ώρες 8:00 – 15:00).

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Κος. Δημόπουλος τηλ. 22860 22596

IMPRESSIVE 95 POINT-SCORE BRINGS SANTORINI
ASSYRTIKO GRANDE RESERVE 2014 INTO TOP PLACE

Second highest score -94 points- for SANTORINI VINSANTO 2010

95 was the highest score assigned by Mark Squires at much-awaited Greek wines tasting for the June issue of Robert Parker’s WINE ADVOCATE. And the impressive rating went to… Santorini!

“… brilliant, delicious and impressively structured” for SANTORINI ASSYRTIKO GRANDE RESERVE 2014, the current vintage of the only Grande Reserve version available in the market by SantoWines. The complexity of the wine made by 100+ -year-old Assyrtiko vines, matured for 12 months in French oak and further cellared for a year before release was awarded 95 points.  

 

santowines big

 


94 points -the second higher score of the tasting- was given to SANTORINI VINSANTO 2010. And since “… the most important thing with any Vinsanto is how the acidity cuts the sugar”… the label of SantoWines is, according to Squires, “pretty gorgeous“.

 

The impressive results for SantoWines went on with two more wines scoring 90 points –SANTORINI ASSYRTIKO 2016 and the new MAVROTRAGANO 2015-, while 89 points were assigned to the first ever sparkling Assyrtiko from a Santorini producer –SANTO SPARKLING BRUT METHODE TRADITIONNELLE 2014– and the Assyrtiko 2016 from organically grown grapes.

 

The extraordinary ratings by the esteemed WINE ADVOCATE are yet another proof of the far-sighted and consistent work by SantoWines that celebrates its 70th anniversary this year, and the dedicated team of oenologists headed by Nikos Varvarigos. The goal remains solid: the preservation of the authenticity of the Santorinian vineyard and the promotion of highest quality wines, worthy of a long-standing, unique tradition of the island’s vine growers.

 

All the SantoWines results at Robert Parker’s WINE ADVOCATE (June 2017 issue):

 

 • 95 points (highest score) SANTORINI ASSYRTIKO GRANDE RESERVE 2014
 • 94 points SANTORINI VINSANTO 2010
 • 90 points SANTORINI ASSYRTIKO 2016
 • 90 points MAVROTRAGANO 2015
 • 89 points SANTO SPARKLING BRUT METHODE TRADITIONNELLE 2014
 • 89 points SANTORINI ASSYRTIKO ORGANIC 2016

Φέτος, μαζί με τα 1200 ενεργά μέλη μας, αμπελοκαλλιεργητές κι αγρότες του νησιού μας, γιορτάζουμε 70 χρόνια από την ίδρυσή μας. 70 χρόνια συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης.Φέτος, μαζί με τα 1200 ενεργά μέλη μας, αμπελοκαλλιεργητές κι αγρότες του νησιού μας, γιορτάζουμε 70 χρόνια από την ίδρυσή μας. 70 χρόνια συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης.

 

Η επιχειρηματική μας δράση συμβαδίζει με τον έντονα κοινωνικό μας χαρακτήρα και βασίζεται στη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα, την υψηλή ποιότητα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τοπίου.Μέσα από την καινοτομία και τον στρατηγικό σχεδιασμό στους τομείς της καλλιέργειας, της παραγωγής, της έρευνας, του branding, του στοχευμένου marketing & προώθησης παράγουμε οίνους υψηλής ποιότητας, που τυγχάνουν διεθνών διακρίσεων και αναγνώρισης στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

 

Έχουμε δημιουργήσει ένα διεθνές brand το οποίο αφηγείται την συναρπαστική ιστορία του μοναδικού στον κόσμο terroir της Σαντορίνης και εκφράζει απόλυτα  την αίσθηση του «μαγικού» τόπου καταγωγής του.

 

Στέλα Κασιώλα 
Marketing Manager
T: 22860 22596  ext.133M: 6948 573789
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα περισσότερα Χρυσά της Σαντορίνης στη SantoWines

Τhree gold medals brought SantoWines on top of the gold award winners among Santorini wineries at the 17th International Wine and Spirits Competition Thessaloniki, proving the consistency in the premium quality of its wines . This year SantoWines celebrates 70 years since its founding.

Σαντορίνη 16/12/2016

Με μια διευρυμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική ημερίδα για τους παραγωγούς του νησιού.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 στο οινοποιείο της Ένωσης στον Πύργο με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών σε επίκαιρα θέματα αμπελοκαλλιέργειας και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους γεωπόνους.

Αναλυτικά τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα εξής:

1. Οργανική ουσία του εδάφους, οργανικά λιπάσματα (ωφέλειες κλπ), οργανική λίπανση σε σύγκριση με την συμβατική, οργανική λίπανση για τις καλλιέργειες της Σαντορίνης

2. Εξελιγμένη διαφυλλική θρέψη καλλιεργειών της Σαντορίνης.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στηρίζει έμπρακτα εδώ και 70 χρόνια τους παραγωγούς της Σαντορίνης. Καλλιεργεί μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους ανθρώπους εκείνους, που θεωρούν τιμή τους που είναι αμπελουργοί και που εξακολουθούν να καλλιεργούν με μεράκι τον ιστορικό αυτό αμπελώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες
Χρήστος Αλεξανδρής, Γεωπόνος
T: 22860 25534
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαντορίνη 02/12/2016

Στα πλαίσια του προγράμματος «ERASMUS+ 2016» με τίτλο Σχεδίου «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ» η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων διοργανώνει εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία για 14 ημέρες, από 29 Ιανουαρίου 2017 έως 12 Φεβρουαρίου 2017 για 15 συμμετέχοντες.

Στην αποστολή θα συμμετέχουν επιχειρηματίες τουρισμού-εστίασης-εμπορίας οίνων, εργαζόμενοι και μέλη της Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

- Εκπαίδευση/ επισκέψεις αναφορικά με τις αντικείμενο κατάρτισης στο φορέα υποδοχής.
- επισκέψεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
- πολιτιστικές επισκέψεις.

Οι καταρτιζόμενοι θα πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους με την έκδοση των κάτωθι πιστοποιητικών:

 • Europass Mobility &
 •  Βεβαίωση παρακολούθησης από τον Φορέα Υποδοχής με τον τίτλο του σχεδίου.

Το σχέδιο καλύπτεται από Επιχορήγηση του Προγράμματος ERASMUS+.

Οι ημερομηνίες που προαναφέρονται είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ένωση τηλεφωνικά τηλ: 22860 22596 εσωτερικό: 111 ή ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα «Για εκπαιδευτικό ταξίδι “Επιχειρούμε αγροτουριστικά”».

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων έως 07/12/2016 με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σε περίπτωση μη προσκόμισης όλων των δικαιολογητικών η αίτηση απορρίπτεται).


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Δ.Σ της ΕΣΘΠ

Μάρκος Καφούρος

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η SantoWines συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού προσφέροντας την ξεχωριστή οινική εμπειρία της Σαντορίνης μέσα από ανοικτές στο κοινό γευσιγνωσίες και οργανωμένες ξεναγήσεις στο Οινοποιείο.

 

"Στο οινοποιείο της SantoWines υποδεχόμαστε κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη" σημειώνει ο κύριος Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της SantoWines. "Στις 13 Νοεμβρίου όμως γιορτάζουμε μια ιδιαίτερη ημέρα που "ενώνει" οινοποιεία από περισσότερες από 60 αμπελουργικές ζώνες της ηπείρου μας- κι όχι μόνο- δημιουργώντας μια κοινή, μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ατζέντα εκδηλώσεων με επίκεντρο το κρασί και τον Οινοτουρισμό ".

 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ομάδα της SantoWines θα προσφέρει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες:

 

 • Γευσιγνωσία οίνων από τις 10:00 έως τις 16:00
 • Οργανωμένες ξεναγήσεις στο Οινοποιείο και προβολή ντοκιμαντέρ για τον Θηραϊκό αμπελώνα κάθε 2 ώρες (10:00 - 12:00 - 14:00 - 16:00)

 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό στο Facebook με πλούσια δώρα για 5 νικητές που θα αναδειχτούν μέσω κλήρωσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines Τηλ. 22860 22596 εσωτ. 100

 

download pdf

 

************************************************
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού ξεκίνησε το 2009 ως μια πρωτοβουλία της RECEVIN (European Network of Wine Cities) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σύντομα ξεπέρασε τα Ευρωπαϊκά σύνορα και πλέον η Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και στις ΗΠΑ, Αργεντινή και Ουρουγουάη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2016

Χρονολόγιο:

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων, και 10 ημέρες νωρίτερα από το 2015. Η ωρίμαση των σταφυλιών κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο:

Η SantoWines χορηγός στo CruiseINN , έναν πρωτότυπο εν πλω διαγωνισμό επιχειρηματικής καινοτομίας με θέμα τον Τουρισμό και την Οινογαστρονομία

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή η SantoWines (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων) στηρίζει την πρωτοβουλία CruiseINN, έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί 17-21 Οκτωβρίου 2016, τον οποίο διοργανώνει το ThinkBiz, ο πρώτος φοιτητικός οργανισμός επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Celestyal Cruises, με στόχο την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Φέτος, το καταξιωμένο SANI GOURMET FESTIVAL έδωσε βήμα στους chefs του μέλλοντος. Και ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε το SANTORINI NYKTERI ανάμεσα στις ετικέτες που συνόδευσαν το μενού του Stephen Toman.

O Stephen Toman είναι ο ιδιοκτήτης και chef του εστιατορίου OX στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Το 2016 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin και χαρακτηρίστηκε ως το πιο δημοφιλές εστιατόριο της Δυτικής Ευρώπης από το World’s 50 Best Restaurants 2015.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα Sommeliers του SANI GOURMET Festival

 

Και άλλες διακρίσεις για την Οινοποιία μας!

 

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2016
SANTORINI NYKTERI 2015 - GOLD / ΧΡΥΣΟ
INTERNATIONAL WINE AND SPIRITS COMPETITION 2016
SANTORINI ASSYRTIKO 2015 - SILVER / ΑΣΗΜΕΝΙΟ
SANTORINI VINSANTO 2008 - SILVER-OUTSTANDING / ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕ ΜΝΕΙΑ
CHALLENGE INTERNATIONAL DU VIN 2016
SANTORINI ASSYRTIKO GRANDE RESERVE 2013 - BRONZE / ΧΑΛΚΙΝΟ

With the start of the new season we would like to invite you in Selene at the annual exhibition "Vedema 2015" from 12.00a.m. until 19.00p.m.

The entrance is free. Come and taste with us the fresh Santorini wines.

Ο Michael Austin, οινοδημοσιογράφος της Chicago Tribune, γράφει για τη Σαντορίνη αποδεικνύοντας τον κανόνα ότι από τις πιο δύσκολες συνθήκες βγαίνουν εξαιρετικά κρασιά.

Έτσι και το Ασύρτικο, παρά την έλλειψη βροχής, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους, όχι μόνο επιβιώνει αλλά θριαμβεύει.

Η καλύτερη απόδειξη μια επιλογή κρασιών, ανάμεσα στα οποία είναι και το Νυχτέρι μας εσοδείας 2014.

www.chicagotribune.com

Η δημοσιογράφος του Wine Enthusiast, Susan Kostrzewa, επιλέγει 10 λευκά ελληνικά κρασιά, τα οποία προσφέρουν μια απόδραση από τον βαρύ χειμώνα, ενώ ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ευελιξία τους στους συνδυασμούς γεύσεων..

Στη λίστα και το Ασύρτικό μας, η Reserve εκδοχή του 2010, με 89 βαθμούς. Διαβάστε το άρθρο (αγγλικά)
www.winemag.com

 

Την Κυριακή 22/11 δίνουμε ραντεβού στην Έκθεση "Αφρός και Φυσαλίδες"

Στο Grande Bretagne 
12:00-14:00 για επαγγελματίες
14:00-20:00 για οινόφιλους

 

Ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία αποκόμισε η αποστολή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ) από την εκπαιδευτική επίσκεψή της στην Γερμανία για 14 ημέρες από τις 25 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2016.

 

Μετά την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία το 2014 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού τομεακού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης «Leonardo Da Vinci», και πάλι με πρωτοβουλία της ΕΣΘΠ, αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας (Export Expert)» του προγράμματος “Erasmus Plus 2015” το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή πρακτικών, εμπειριών και τεχνογνωσίας στους τομείς της παραγωγής, του marketing, και της παροχής υπηρεσιών μεταξύ στελεχών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής & εμπορίας τροφίμων, ποτών.


Η 15μελής αποστολή αποτελούνταν από μέλη της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, του στελεχιακού δυναμικού της ΕΣΘΠ, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων – μέλη της ΕΣΘΠ και ιδιοκτήτες μικρών οινοποιείων της Σαντορίνης.

 

Στη διάρκεια της παραμονής στην Γερμανία η αποστολή επισκέφθηκε οινοποιεία στην περιοχή του Ρίνου που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Γερμανίας, ζυθοποιεία , άλλες μονάδες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, έναν οινοποιητικό συνεταιρισμό που παράγει αποκλειστικά οίνους Βιολογικής καλλιέργειας, εισαγωγείς ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην γερμανική αγορά και καταστήματα τροφίμων και ποτών. Συνομίλησε με πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο, μελετώντας κυρίως τη στρατηγική και τις τακτικές που ακολουθούνται προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αυθεντικότητα των ντόπιων προϊόντων και η προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

 

Σχετικά με την εμπειρία και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η αποστολή ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κος. Καφούρος Μάρκος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την συμμετοχή της ΕΣΘΠ με των μελών της σε τέτοιου είδους προγράμματα, τα οποία συμβάλουν στην βελτίωση των πρακτικών για την προστασία, την προώθηση και την προβολή των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία αποτελούν στοιχεία της μοναδικότητας κάθε τόπου.

Ένα Μεγάλο Χρυσό, 3 Χρυσά και 1 Ασημένιο για τη Santo Wines

 

Χρυσή όλη η σειρά Santorini Vinsanto της Ένωσης και ασημένιο το Νυχτέρι 2015

 

Εξαιρετικά αποτελέσματα επεφύλασσε ο 16ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου της Θεσσαλονίκης για την SantoWines. Η σειρά SANTORINI VINSANTO «απογειώθηκε», κατακτώντας ένα Μεγάλο Χρυσό Βραβείο και 3 Χρυσά, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ: για πρώτη φορά όλες οι ετικέτες της ίδιας οικογένειας οίνων από ένα οινοποιείο αποσπούν χρυσά μετάλλια.

Το Μεγάλο Χρυσό, ένα από τα δύο που δόθηκαν στο φετινό Διαγωνισμό, απονεμήθηκε στο VINSANTO 12 ετών παλαίωσης, από σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι που τρυγήθηκαν το 2001, το οποίο εμφιαλώθηκε σε 2000 φιάλες.

 

Αναλυτικά τα μετάλλια:

 

Μεγάλο Χρυσό : SANTORINI VINSANTO 12 ετών παλαίωσης

Χρυσά: SANTORINI VINSANTO 2008
SANTORINI VINSANTO 4 ετών παλαίωσης
SANTORINI VINSANTO 8 ετών παλαίωσης

Ασημένιο: SANTORINI NYKTERI 2015

 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης κύριος Καφούρος, «κάθε νέα διάκριση επιβεβαιώνει τη σοβαρή και οργανωμένη δουλειά που γίνεται στην Ένωση. Η δέσμευσή μας για την παραγωγή ποιοτικών οίνων που προβάλλουν επάξια την αυθεντικότητα της Θηραϊκής αμπελοοινικής κληρονομιάς είναι η κινητήριος δύναμή μας. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της Santo Wines».

Assyrtiko, fava beans, cherry tomatoes - the Santorini Land Trilogy' in Hotel Grande Bretagne in Athens

The promotion of three key products of the island and their contribution to the establishment of the island as "Gourmet Destination 'was the goal of a successful event entitled "Assyrtiko, fava beans, cherry tomatoes, the Trilogy of Santorini Land." organized by the Association Cooperative Theraic Products on May 5 in Athens.

The trilogy of Santorini Land, ie Assyrtiko, fava and tomatoes, were on the "highlight", as the speakers of the event explained the uniqueness, quality and their role both for tourist promotion and for the island's economy. A special presentation was the fava island due to the recent recognition as Protected Designation of Origin (PDO).

Speakers at the event were the Chairman of the Board of Directors of SantoWines Mr. Kafouros Markos, the professor of Agricultural University, Mr. S. Haroutounian, who was also the author of the file for recognition as a product of fava PDO and Mr Elias Mamalakis who "traveled" the attendees with his own special way to the flavors of the island.

"Santorini is its products and its people who grow," was the central message of the event and everyone is invited to visit Santorini island to learn and taste its unique agricultural products and its local gastronomy.

On the 29th of November 2010, a Wine Tasting event for wines from indigenous Greek varieties, took place in Paris. It was organized by the Greek Embassy and O.I.V. (International Organisation of Vine and Wine).

SantoWines presented the “Protected Designation of Origin” Santorini wines Assyrtiko, Nykteri and Vinsanto to prominent French sommeliers and journalists such as Olivier Poussier and Michel Bettane who attended the event.

Once again, wine experts appreciated the value of the Greek varieties and especially the unique characteristics and the high quality of Assyrtiko which gives its best performance in Santorini volcanic terroir.

SantoWines presents the wines of the new vintage this weekend, 12&13 of February, at DIONYSIA 2011, the biggest wine festival in Athens, at Zappeion Megaro.
For those who will attend, we will be happy to meet you there!
For our friends who are somewhere far from Athens... we will keep you posted and we hope to see you soon!!
For more information about Dionysia, the Athens Wine Festival, please visit http://www.dionysia.gr

Στρατηγική συνεργασία SANTOWINES - TSANTALI Η σύμπραξη δύο εκ των υγιέστερων εταιριών του ιδιωτικού και συνεταιριστικού οινοποιητικού κλάδου αντίστοιχα, σηματοδοτεί τη νέα εποχή της ελληνικής οινοποιίας εντός κι εκτός συνόρων. H SANTOWINES και η TSANTALI προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ελληνική οινοποιία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η TSANTALI αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή και διάθεση των προϊόντων της SANTOWINES στην Ελλάδα (πλην της Σαντορίνης) και στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια συμμαχία κύρους και επιχειρηματικής καινοτομίας που θα προβάλλει δυναμικά την αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης μέσα από τη στρατηγική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των υποδομών και της σταθερής εξαγωγικής δραστηριότητας της TSANTALI σε 55 χώρες ανά τον κόσμο.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω καθιέρωση των δύο ελληνικών εταιριών ανάμεσα στους πλέον δυναμικούς παίκτες του παγκόσμιου οινικού επιχειρείν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Σαντορίνη είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης διεθνώς.

Tο Ασύρτικο αποτελεί μία από τις 4 τοποποικιλίες - Πρεσβευτές του Ελληνικού Αμπελώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα για το Branding του Ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και στις Διεθνείς Αγορές. Από το Ασύρτικο παράγονται οίνοι παλαιωμένοι λευκοί οίνοι, καθώς και ο επιδόρπιος λιαστός οίνος Vinsanto, οι οποίοι κατέχουν ξεχωριστή θέση στο διεθνή οινικό χάρτη. Η στρατηγική συμφωνία των δύο εταιριών περιλαμβάνει και ενέργειες στοχευόμενου marketing και προώθησης, με αφετηρία το branding και τον επανασχεδιασμό των ετικετών της SANTOWINES από την κορυφαία διαφημιστική εταιρία EZI EVOLUTION.

Με έδρα τον Καναδά, η EZI EVOLUTION αποτελεί συνεργάτη της TSANTALI για τους οίνους ΡΑΨΑΝΗ, ενώ στο πελατολόγιό της εντάσσονται μερικές από τις κορυφαίες οινοποιίες στον κόσμο.

 

Over 200 wine merchants, sommeliers, journalists and authors including 54 Masters of Wine and 11 Master Sommeliers, took part in a week of judging in April.

Santowines Winery win following awards:

ASSYRTIKO2011, SILVER MEDAL, DECANTER WORLD WINE AWARDS 2012
NYKTERI2011, SILVER MEDAL, DECANTER WORLD WINE AWARDS 2012
VINSANTO2004, SILVER MEDAL, DECANTER WORLD WINE AWARDS 2012

Specifically, he presented a different way for centuries cultivated vineyards in Santorini, this tradition, which still holds today and which are to safeguard the young and the future.

At 6 July take place in our Winery Conference Center the 7th Conference on "Agricultural Plant Genetic Wealth The Rural Delivery and the Aegean Islands".

 

After the very interesting speakings on the need to integrate tourism and gastronomy, we watched the film "Young + Shipping = Future" that is produced by elementary school students Oia, along with their teacher Mr. John Vlacha which is participated this year's National Student Short Film Competition.

 


The event ended with traditional cooking competition and we taste fava beans, tomato, wine and plenty of traditional music and songs.

Conference AGRIC 2012 “Phytogenetic Wealth and Agricultural Heritage of the Aegean Islands” 6-7 July 2012, Santorini island, Greece agric2012.conferences.gr

 

The aim of the conference is to present and discuss the plant genetic wealth and agricultural tradition of the Aegean islands and to highlight the prehistoric and historic dimension, wealth and the role of the floristic diversity and agrobiodiversity, especially local varieties, issues that are tightly connected with the agricultural landscape, customs, traditions and gastronomy of the Aegean region. In today’s conditions, characterized by trade globalization, the highlight of the diversity of the Aegean region through awareness of the history, development of sustainable agricultural production, and enterprises based on local resources, the preservation of cultural heritage and flora protection, are worthy of being examined and studied in depth.

Invitation to the celebration of "Vedema"

The President and Board of Theraic Products Cooperative Union invite you on Saturday, August 4, 2012, at 20.00 pm, at the winery SantoWines, Hunting Tower, in the event

"The Feast of Vedema"

The event is dedicated to wine Vinsanto which this year celebrates 10 years of institutional consolidation of the European Union.

Your presence will honor us and especially the winegrowers of our island.


The President and the Board TH.P.C.U.

The Union of Santorini Cooperatives, SantoWines, was one of the cooperatives presented as a case study of successful rural cooperative organization, at the workshop held in Brussels on 17 October 2012 for the European project "Support for farmers cooperatives".

 

This European project explored the effectiveness of measures to support cooperatives, analyzing the performance of cooperatives and the factors affecting it, such as internal governance, institutional environment and their role in the food chain. This project is of paramount importance, given that the European Commission has decided to confer to selected cooperatives a pivotal role in the implementation of the new CAP 2013-2020.

Key member of the consortium that has implemented this great research was Dr. Costas Iliopoulos from the National Research Foundation. In the event of the Oct. 17th SANTO WINES was represented by Mr. Matthew Dimopoulos, General Director.


SantoWines Assyrtiko 2011 scored 90 points at Wine Advocate, the prestigious independent consumers’ guide to fine wines. SantoWines Assyrtiko 2011 is currently available in USA and in Canada. The vintage 2012 will be released soon with brand new, smart look!!

Three Golden medals for SantoWines at the 13th Thessaloniki International Wine Competition

 

Nykteri 2012, Vinsanto 4 years ageing and Vinsanto 8 years ageing is the golden triplet that impressed the jury of the competition and it is certain that it will impress you too!

The new vintage makes a dynamic premiere with Nykteri 2012, that expresses all the characteristics of Santorini terroir, with an explosive acidity, an intense minerality coupled with an extraordinary bouquet!

Vinsanto, after letting time to enrich its complex character, is the best expression of the distinctiveness and the uniqueness of Santorini wines around the world!

Ευκαιρία να απολαύσουμε.. γεύση Σαντορίνης !! Από αύριο Παρασκευή 12 Απρίλιου μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου, σας περιμένουμε στην έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» που διοργανώνει το περιοδικό Αθηνόραμα, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Στο κτίριο ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ, το stand 26  έχει…  υπέροχη θέα στην καλντέρα  και είναι γεμάτο με γεύσεις και αρώματα από το πολυδύναμο Ασύρτικο, τον φημισμένο πολτό από τοματάκι Σαντορίνης και την βελούδινη φάβα Santo! Όλα εξαιρετικής ποιότητας, αυθεντικά παραδοσιακά Σαντορίνης, από τους αγρότες- μέλη του Συνεταιρισμού μας !

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, διάσημοι σεφ παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής ενώ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW μας ξεναγεί σε μια συναρπαστική γευστική δοκιμή παλαιωμένων οίνων από Ασύρτικο Σαντορίνης !

Επισκεφτείτε την έκθεση για μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων!

SantoWines Κτίριο Γ ( Νέοι Φούρνοι) Stand 26.

Μέρες και ώρες λειτουργίας:      Παρασκευή 12/4: 4-9 μ.μ. Σάββατο 13/4: 10 π.μ.-9 μ.μ.   Κυριακή 14/4: 10 π.μ.-9 μ.μ. Γενική είσοδος: € 5   Εισιτήριο 3 ημερών: € 10 Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις: http://www.elladagiortigefseis.gr/

santowines new lookAn impressive new look for the SANTORINI wine family is introduced by Santo Wines. The new brand is the ideal storyteller of the island’s uniqueness, its breathtaking natural beauty, history and amazing wine making tradition; this experience harmoniously combines the worldwide awareness and potential of the SANTORINI ASSYRTIKO and NYKTERI PDO wines.

Inspired by the individuality of the island and its terroir, the new Santo Wines SANTORINI look narrates all those special characteristics, as the trademark pair of the blue sea and the minerality, the contrast of the volcanic grey metallic soil and the green vine. The design and all the elements of the packaging (bottle, color of the glass, label, capsule, printing techniques) live to tell that unprecedented story and share the Santorini experience via a powerful look worthy to an international brand.

Notes:
The back labels of SANTORINI ASSYRTIKO and NYKTERI embody also the basic information of the wines in Braille system.

Santo Wines SANTORINI new look:
Creative concept: EZI STUDIOS, CANADA
Implementation / adaptations: salt&pepper, GREECE

New York.

The new brand «SANTORINI» of Santo Wines made its international debut in New York, to a highly qualified audience of professionals, journalists and wine lovers.

The new image of PDO wines of the Cooperative stole the limelight as it strategically combines the uniqueness of Santorini and the individual characteristics of the vineyard with a dynamic, cosmopolitan image of a globally respected brand name.

The new SANTORINI ASSYRTIKO and SANTORINI NYKTERI of Santo Wines were presented in a number of selected events reaching targeted audience in New York.

Tuesday, April 16: Wine presentation and tasting event for wine lovers at the cellar MASLOW 6 in Tribecca and a sommelier party for professionals at Salvation Taco, one of the most famous Mexican restaurants in New York. More than 100 sommeliers, Beverage Directors and Chefs of top restaurants in Manhattan had the opportunity to experience the wines of Santorini, their top quality characteristics and the versatile character which leads to a wide range of types and styles of wines, fresh and aged.

The highlight of the evening was the table tennis tournament between New Yorkers sommeliers and Santorini winemakers. The motivation slogan was "Beat the Winemaker", and the prize for the winner was a five-day vacation package in Santorini, courtesy of the Hotel Association of Santorini.

Wednesday, April 17: Santorini wine tasting event for leading journalists and opinion leaders of the wine market in New York, hosted at Restaurant Molyvos.

The event was dedicated to the “Year of Gastronomy” in Santorini. The distinguished guests had the opportunity to sample wines from 10 Santorini wineries and enjoy creative dishes by Mr George Hatziyannakis , chef and owner of Selene restaurant, Nikos Boukis chef of Selene restaurant and Jim Botsakos, Executive Chef of Molyvos. It was an inspirational menu made with authentic products of the island, such as fava beans and cherry tomatoes with a creative touch, in harmony with the wines of Santorini vineyard.

The President of SantoWines, and Chairman of EDOAO ( National Inter-professional organisation of wine and vine of Greece) Mr.Markos Kafouros in his short welcome, highlighted the growing momentum of PDO wines of Santorini and their high potential in the U.S. market and internationally.

Among the guests: Kim Markus, Editor of Wine Spectator, Joshua Green and Tara Thomas, Publisher and Editor respectively of Wine & Spirits, Susan Konstreva, Executive Editor of Wine Enthusiast, Christina Grdobick, Editor of Food and Wine, and the Michael Weiss , Director of the Culinary Institute of America.

  

SANTO WINES winery, one of the top oenotourism destinations in Greece, with the mesmerizing view of the famous Caldera, welcomed 22 Masters of Wine on the first day of their visit in Santorini. (April 25th).

The President of SANTO WINES and EDOAO (New Wines of Greece), Markos Kafouros, guided the esteemed guests headed by Konstantinos Lazarakis MW at the impressive facilities of the Union –largest in Santorini and among the most state-of-the-art wineries in Greece- where today 65% of the local wines are produced.

Expressing perfectly the uniqueness of the terroir and capturing the distinctive character of the indigenous varieties, the SANTO WINES labels stood out for their authenticity and highest quality.

The tasting of a selection of signature wines –fresh and aged, white and red (Assyrtiko Grande Reserve 2006, Ampelia 2002, Mavrotragano 2010, Vinsanto 8 years) was a stunning experience, peaking with the uncorking of a Vinsanto 1992 Vintage which attracted the most positive remarks and led to a numerous of posts in social media.

An equally dreamy setting of unprecedented natural beauty and the famous Santorini sunset on the background, hosted the dinner at the SANTO WINES terrace. The esteemed Chef Vassilis Zacharakis blended the rich gastronomic heritage of the island, the full-flavored local products -cheese, tomatoes, “fava” (split peas)- and creativity presenting a splendid menu, perfect pair to the wines.

It must be noted that the wines of the Union of Santorini Cooperatives were also tasted during the second day of the MW visit on the island, offering an in-depth experience of the SANTO WINES portfolio.

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2012 rocks! One more international distinction for our fresh 2012 wine. Silver medal at the International Wine Challenge 2013 in London! Honored with the highest distinction among all the Santorini wines and one of the top of all wines of Greece! In addition to our collection, a bronze medal at the International Wine And Spirit Competition 2013.

We are so excited for its great reviews ! The esteemed wine writer and consultant from Great Britain Quentin Sadler, tasted our wines and awarded them with fantastic notes and scores! 92 for Assyrtiko 2012

“.. it was the acidity and mineral quality that gave this its finesse and elegance and the finish was wonderously long. A great wine..”

93 for Vinsanto 2004 “The flavours were astonishing with great depth, concentration and complexity”.

"One region consistently proved to be the crowd pleaser. This was the white wines from the beautiful volcanic island of Santorini", he describes.

Read the article

2013 harvest has been one of the earliest in the recent years; a development foreseen due to the early bud break leading to following harvest calendar.pdf 00

Santorini Tomato has gained the PDO (Protected Designation of Origin) certification according to Regulation ( EU) arith.1400/2013 , published on 18/12/201 in the Official Journal of the European Union.

 

The long effort of the Union of Santorini Cooperatives in collaboration with the Laboratory of General Chemistry of the Agricultural University of Athens , under the scientific supervision of Professor Serko Haroutounian is crowned with success! We are very proud that such a special product achieves its own distinct position in the international market.

Santorini Tomato has completed the Santorini PDO products Trilogy along with Santorini Assyrtiko and Santorini Fava.

The famous Assyrtiko from Santorini vineyard makes its world premiere as a sparkling wine . The SANTO SPARKLING WINE BRUT MÉTHODE TRADITIONNELLE opens a new page for Santorini vineyard highlighting the innovation and the continuous investment of SantoWines both in enological level and in terms of entrepreneurship and marketing.

As the President of SantoWines, Mr.Markos Kafouros is stating "the SANTO SPARKLING demonstrates in the most strategic way the versatile nature of Assyrtiko, creates new market opportunities internationally and dynamically enhances the brand name "Santorini ". As a sparkling wine this “premium” variety, acquires an “ultra premium” dimension. "

The first sparkling wine made from Santorini Assyrtiko is the result of the strategic planning to inspire the next step in the vineyard of Santorini in the international wine map. With respect to the local wine heritage and business innovation, SANTO SPARKLING incorporates the highest standards. The vinification is made by the traditional Champagne method, and is launched in an elegant contemporary packaging. The output is in a limited number of production.

Read more information about Santo Sparkling

New international distinctions for Santo Wines

 

The results of Challenge International Du Vin 2014 added two more distinctions to the proven track record of Santo Wines. The gold medal for SANTORINI NYKTERI 2013 and the bronze for SANTORINI ASSYRTIKO 2013 confirmed once more the exceptional work done by the Union over the last years.

It must be pinpointed that Challenge International Du Vin is the largest wine competition in France and the longest running international wine competition in the world; this year it was the 38th organization. Held in Bordeaux France, more than 5,000 wines from 38 countries are tasted by a judging committee of 800 wine professionals and experts.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων- Santo Wines αναζητά εποχιακό προσωπικό για το Οινοτουριστικό Κέντρο. Απαραίτητο προσόν είναι η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Για πληροφορίες καλέστε στο 2286028058 – 6973440578

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της Διεθύνσεως

FaLang translation system by Faboba

Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τους όρους χρήσης