Τα προϊόντα της Σαντορίνης είναι μοναδικά στον κόσμο!
Η μοναδικότητα της Σαντορίνης οφείλεται στο ιδιαίτερο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και την λάβα που έκαψε τον τόπο και δημιούργησε ένα πορώδες πλούσιο σε κίσσηρη έδαφος, την Θηραϊκή γη. Σε ένα τόσο ιδιαίτερο οικοσύστημα, είναι φυσικό να περιμένει κανείς να παράγονται προϊόντα με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά: Το Ασύρτικο, η Φάβα και το Tοματάκι Σαντορίνης.
Ασύρτικο Σαντορίνης ΠΟΠ
Το Ασύρτικο μεγαλουργεί στην «πατρίδα» του, την ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης. Οινοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.
Τα λευκά κρασιά της Σαντορίνης συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικά στην παλαίωση η οποία τους χαρίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και αρώματα μελιού, τσαγιού και δρυός.
Ασύρτικο Σαντορίνης ΠΟΠ
Το Ασύρτικο μεγαλουργεί στην «πατρίδα» του, την ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης. Οινοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.
Τα λευκά κρασιά της Σαντορίνης συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικά στην παλαίωση η οποία τους χαρίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και αρώματα μελιού, τσαγιού και δρυός.
Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ
Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Αρχικά η μεταποίησή της στηρίχθηκε στην οικιακή επεξεργασία και αργότερα στην βιομηχανική, αφού χάρις στην υψηλή ποιότητά του, ο τοματοπολτός της Σαντορίνης γρήγορα έγινε επώνυμος και καταξιώθηκε στην αγορά.
Η δυναμική της καλλιέργειας ήταν πολύ μεγάλη. Συνολικά λειτούργησαν στην Σαντορίνη εννέα εργοστάσια επεξεργασίας τομάτας.
Στην σημερινή εποχή, εκατό και πλέον χρόνια από τότε που πρωτοκαλλιεργήθηκε η τομάτα, συνεχίζει η καλλιέργεια να γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, διατηρώντας αναλλοίωτη ακόμη την γεύση και την νοστιμιά της.
Μοναδική στον κόσμο ποικιλία, μικρόκαρπη και άνυδρη, με έντονα αρώματα, φυσική γλυκύτητα και γεύση αυθεντικής τομάτας, που το 2013 αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ε.Ε.
Ο Πολτός από Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ είναι το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού, με ζωηρό κόκκινο χρώμα, βελούδινη υφή και ασύγκριτη νοστιμιά! Μόνο το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του, δίνει πολτό με τέτοια εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλουσιότερος σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον τοματοπολτό.
Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ
Η Φάβα Σαντορίνης, αποτέλεσε στο παρελθόν την κύρια πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους του νησιού.
Eίναι μια ειδική γηγενής ποικιλία λαθουριού και συγκεκριμένα η Lathyrus clymenum L, που καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο στη Σαντορίνη.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σπόροι του συγκεκριμένου είδους βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην Υστερομινωική πόλη στις ανασκαφές της πόλης του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.
Η ποιότητα της Φάβας Σαντορίνης ΠΟΠ αλλά και ο τρόπος της καλλιέργειας και της μεταποίησης δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου σε όλη αυτή την μακρόχρονη διαδρομή αφού ακόμη και σήμερα τις περισσότερες φορές η σπορά γίνεται με ζωήλατα άροτρα, ενώ δεν είναι σπάνια η εικόνα του αλέσματος του σπόρου με τους παλιούς χερόμυλους.
Η «Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 2010.
Αναγνωρίζεται από το υποκίτρινο χρώμα της και την γεμάτη γεύση της. ‘Εχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη, γήινη γεύση.
Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ
Η Φάβα Σαντορίνης, αποτέλεσε στο παρελθόν την κύρια πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους του νησιού.
Eίναι μια ειδική γηγενής ποικιλία λαθουριού και συγκεκριμένα η Lathyrus clymenum L, που καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο στη Σαντορίνη.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σπόροι του συγκεκριμένου είδους βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην Υστερομινωική πόλη στις ανασκαφές της πόλης του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.
Η ποιότητα της Φάβας Σαντορίνης ΠΟΠ αλλά και ο τρόπος της καλλιέργειας και της μεταποίησης δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου σε όλη αυτή την μακρόχρονη διαδρομή αφού ακόμη και σήμερα τις περισσότερες φορές η σπορά γίνεται με ζωήλατα άροτρα, ενώ δεν είναι σπάνια η εικόνα του αλέσματος του σπόρου με τους παλιούς χερόμυλους.
Η «Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 2010.
Αναγνωρίζεται από το υποκίτρινο χρώμα της και την γεμάτη γεύση της. ‘Εχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη, γήινη γεύση.