Εσοδεία 2022
Κρυστάλλινο ανοικτό κίτρινο-πράσινο χρώμα. Κομψό με επίμονες φυσαλίδες. Η μύτη είναι εκφραστική με λευκό ροδάκινο, μέλι και νότες κηρήθρας. Στο στόμα ξηρό, στρογγυλό και ισορροπημένο, με έντονη οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και απολαυστικό χαρακτήρα. Επίμονη, δροσιστική επίγευση.
Τεχνικά στοιχεία
Αλκοολικός βαθμός (%) 11.3
Ολική οξύτητα (γρ τρυγικού οξέος/λτ) 7.6
Ανάγοντα σάκχαρα (γρ/λτ) 11.6
pH 3.0
Bar (πίεση στη φιάλη) 3.7
Αμπελώνας
Τοποθεσία: Πύργος, Σαντορίνη
Υψόμετρο: Έως 400 μέτρα
Ηλικία αμπελιών: 60-80 έτη
Κλάδεμα: Παραδοσιακή κουλούρα
Πυκνότητα φύτευσης: 200-230 φυτά/στρέμμα
Παραγωγή/στρέμμα: 300 κιλά
Οινοποίηση
Για την παραγωγή μαζέψαμε πρώιμα σταφύλια από την περιοχή του Πύργου. Αφού τα ψύξαμε στους 5°C, έγινε η εκχύμωση, ακολούθησε στατική απολάσπωση και μετά την αλκοολική ζύμωση είχαμε τον οίνο βάσης στους 10 αλκοολικούς βαθμούς (%) και pH 3,07. Ακολούθησε σταθεροποίηση και φιλτράρισμα και στο διαυγή οίνο προστέθηκε το liqueur de tirage. Εμφιαλώθηκε σε ανθεκτικές φιάλες ώστε να γίνει η δεύτερη αλκοολική ζύμωση για τη δημιουργία των φυσαλίδων. Ο αφρώδης οίνος στις φιάλες ωρίμασε κατ’ ελάχιστο για 14 μήνες με τις οινολάσπες.
Συνολική παραγωγή: 13.000